כשאנשים רואים יוקלילי, הם נוטים להתייחס אליו כאל גיטרה קטנה, שכן באמת מדובר על כלים דומים במראה שלהם. לשניהם יש מיתרים המתפרסים לאורך הכלי, בשניהם מנגנים תוך כדי אחיזה ביד אחת ופריטה ביד השנייה, שניהם גם עשויים עץ שבמרכז הגוף שלו, יש חור, שיוצר הד לצלילים.
אך יוקלילי הוא שונה מגיטרה, הן בכמות המיתרים (ארבע לעומת שש), הן בגודל של גוף הכלי (הוא הרבה יותר קטן מגיטרה רגילה) וכן באופי ובסוג הסאונד שהוא יוצר. זו אחת הסיבות מדוע אנשים שמגננים בגיטרה, לא ימהרו להחליף אותה ביוקלילי, מצד שני, מי שמנגן על גיטרה, ידע לנגן גם על כלי זה וישתמש בו לשימושים שונים, בין אם זה בשביל להוסיף צליל עם נופך מיוחד או אלמנט נוסף במנגינה.
יוקלילה הוא כלי מיתר קומפקטי, אשר שימש במשך שנים נוודים ומוזיקאים בסגנונות מוזיקה שונים, כולל מוזיקה ספרדית, ג'אז ועוד. במהלך השנים נוצרו דוגמאות שונות של כלי זה. הסגנונות השונים של הכלי נבדלו אחד מהשני, הן בסוג המיתרים שיש עליו, בסוג העץ ממנו הוא עשוי ובמקרים מסוימים אפילו במבנה. כך למשל, אפשר למצוא היום הכלאות שנוות שכוללות למשל, יוקלילה עם בס או יוקליליה עם בנג'ו.
לפני שנסביר כיצד רוכשים כלי שיספק סאונד איכותי, צריך להדגיש שלוש נקודות כלליות לגבי הכלי:
1.הרבה מאוד ילדים לומדים על יוקלילי לפני שהם מתחילים ללמוד על גיטרה. מאחר ומדובר בכלי קטן מימדים שיכול להתאים להם.
2.גם מוזיקאים רציניים ומוכרים, עובדים לא מעט עם כלי זה. למרות שבאופן טבעי, הפופולאריות של גיטרות, כולל גיטרות קלאסיות היא גבוהה יותר.
3.ניתן למצוא מקומות רבים בהם אפשר לרכוש את הכלי, ולכן חשוב לבדוק איפה נכון לרכוש אותו. זאת על מנת שלא יווצר מצב, שנקנה במקום שאיננו מתמחה במכירת כלי נגינה ואז אנחנו עלולים לקנות כלי שאיננו מספק צלילי איכותי.
כיצד רוכשים יוקלילה בצורה נכונה?
לכל יוקלילי יש מיתרים שונים, וכל אחד גם בנוי מסוג עץ שונה. כן, בשביל להשיג את הסאונד שאנחנו רוצים, עלינו לבדוק את סוג המיתרים שיש בכלי וכן את סוג ואיכות העץ מנו הוא עשוי. הכלים הנפוצים ביותר, הוא יוקלילי סופרן, קונצרט ובריטון.
יוקלילי סופרן הוא המקורי, והוא גם הקטן ביותר, הוא כולל מיתר סול שנותן אוקטובה גבוהה יותר, יוקלילי קונצרט הוא מעט יותר גדול ממנו, בעוד שיוקלילי בריטון, דומה יותר לגיטרה קלאסית, אך עם ארבע מיתרים בלבד, רה, סול, סי ומי.
כשבוחנים את סוג העץ של הכלי, ישנם שני סוגים: אקוסטיים כמו מייפל ומהגוני שנחשבים איכותיים מאוד. לעומת זאת אפשר למצוא כלים עם עצים לא אקוסטיים, שנחשבים פשוטים יותר שכן הם לא יכולים לייצר הרמוניה איכותית. לכן הבחירה היא מובנית מאליה. יש לבחור כלי עם עץ אקוסטי