תרומת דם: מי יכול ומי לא?
הידעתם? עד לפני פחות מעשור מנעו את זכות תרומת הדם מגברים הומוסקסואליים, מיוצאי אתיופיה ומצרפתים, בטענה של חשש מנגיף האיידס (הומואים ואתיופים) ומחלת קרויצפלד יעקב (צרפתים). היום זה נראה לנו גזעני ומופרע בערך כמו שפעם נשים לא הורשו לנהוג ולבחור, אבל להזכירכם עד לפני כשנה, הומואים יכלו לתרום דם רק שנה אחרי שקיימו יחסי מין.
למי מיועדות מנות הדם?
מנות הדם מיועדות לכל מי שזקוק להן, אך רוב מנות הדם מגיעות לחולי סרטן שחלקם נזקקים לעירויים על בסיס קבוע. גם קשישים שאינם אוכלים כראוי או שסובלים ממחלות רקע שגורמות להם אנמיה נזקקים לעירוי דם, אנשים המאושפזים בשל מחלות שונות עם רקע של בעיה בדם או אנמיה וכמובן מרכזי הטראומה והמיון , חדרי ניתוח ועוד.
האם יש מחסור במנות דם?
לפי הסטטיסטיקה רק חמישה אחוז מהאוכלוסייה תורמים דם באופן קבוע או אפילו רנדומלי. הדרישה למנות דם לעומת זאת, גבוהה מאד באופן קבוע. מדי פעם תחנות מד"א עורכות מבצעי תרומת דם בערים מסוימות, במיוחד בתקופות של חגים בהם יש ירידה בתרומות דם באופן קבוע (לא ברור למה תמיד זה קורה בחגים, ההשערה היא שאנשים נוסעים לטייל, מארחים או מתארחים).
ההגבלות על תורמי דם
מאחר ומנת הדם מגיעה לגופו של הנתרם ומשתלבת עם המערכת הכללית, חשוב שזו תהיה מנת דם בריאה מכל מחלה או וירוס. בעבר סברו שקהילות מסוימות אינן מספיק בריאות בכדי לתרום דם, או שמבחינה סטטיסטית עשויה להיות להם מחלה מסוימת. כך למשל בעבר לא לקחו כלל מנות דם מהומואים – ואם לקחו, אז זרקו אותם לפח ולא השתמשו בהם – מחשש שיהיה בהם נגיף איידס שהם עצמם לא מודעים לו. כנ"ל לגבי עולים מאתיופיה. גם עולים חדשים מצרפת או שכאלה שגרו בה במשך עשר שנים ויותר בשנות השמונים ועד אמצע שנות התשעים לא הורשו לתרום דם, מחשש להימצאות מחלת קרויצפלד יעקב שנגרמת בשל בשר נגוע בזיהום שזכה לשם "הפרה המשוגעת". מסיבה זו גם אנשים שגרו בלונדון עד שנת 1996 לא יכלו לתרום דם.
מי כיום אינו יכול לתרום דם?
החדשות הטובות הן, שכיום ההגבלות פחות חמורות יותר, מהסיבה שממילא כל מנת דם נבדקת בקפדנות ומסיבה שכבר הוכח שמחלות מסוימות, שבעבר שויכו לאורח חיים מסוים או לעדה מסוימת, לא באמת מככבות בו באחוזים גבוהים יותר משאר האוכלוסיה. ובמילים פשוטות: יוצאי אתיופיה יכולים ומוזמנים לתרום דם כאוות נפשם, הומואים יכולים לתרום אף הם. כרגע הם יכולים לתרום דם רק אם עברו שים עשר חודשים מהפעם האחרונה שהם קיימו יחסי מין, אבל מחודש אפריל 2018 זה עומד להשתנות וגם תקנה זו תוסר. אנשים שעשו קעקוע בעבר חויבו להמתין כשנה עד שיכלו לתרום דם, וכגרע זה עומד על חצי שנה. ניתן לתרום בפעם הראשונה מגיל שבע עשרה ועד גיל שישים. לאחר מכן יש צורך באישור של רופא. עדיין, יש קבוצת אנשים שאינה יכולה לתרום דם:
אנשים עם סיכוי ללקות במחלת קרויצפלד יעקב
אנשים ששהו באנגליה יותר מחצי שנה רצוף, משנת 1980 ועד שנת 1996.
אנשים שמשתמשים בסמים תוך ורידיים או בהסנפה, אנשים העוסקים בזנות
כמו כן קיימת הגבלת זמן על אנשים שביקרו במדינות טרופיות עם מחלות כמו זיקה, מלריה וכו', נשים שקיימו יחסי מין עם גבר ששהה במדינה כזו, אנשים שלקו במחלות קשות והחלימו, ועוד.
למי לא מומלץ לתרום דם?
לאנשים שעומדים ביממה הקרובה שלאחר התרומה לטוס או לצלול, אנשים שתרמו דם בפרק זמן של פחות משלושה חודשים קודם לכן, נשים שילדו לפני פחות מחצי שנה ועוד.
האם זה מזיק לתרום דם?
בכתבה שפורסמה באתר וואלה בינואר 2017, פורסמו כמה עובדות מעניינות על התועלת בתרומת דם. מסתבר, שתרומת דם קבועה (מותר עד ארבע פעמים בשנה) מועילה ללב, מפחיתה סוכרת ואפילו מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן. ההסבר היה שתרומת דם מדללת את כמות הרדיקלים החופשים בדם, שידועים כ"עושי צרות".
אם אני זקוק לתרומת דם?
מאחר ויש דרישה עצומה ולא נגמרת למנות דם, וכל כך מעט מנות דם זמינות, לא כל מי שיצטרך דם גם יקבל אותו. זהו מקרה קלאסי של יעילות ביטוח בריאות פרטי, מאחר ואם יש לכם כזה תוכלו לקבל את כל שירותי הרפואה המתקדמים הדרושים לכם, בין היתר גם לקבל מנת דם מבלי שתצטרכו לחכות ובלי שיטרטרו אתכם.